Overbruggingsgroep (12-18 jaar)

Wat is de Overbruggingsgroep?

Op de Overbruggingsgroep kom je te terecht als je tijdelijk een plek om te wonen nodig hebt. Je bent dus al aangemeld bij een andere zorgaanbieder, maar daar is een wachtlijst. Of je komt tijdelijk bij ons op de groep wonen en gaat na een bepaalde periode weer terug naar huis.

De overbruggingsgroep biedt een huiselijke omgeving, met grote keuken en woonkamer waar samen wordt gegeten, tv wordt gekeken of spelletjes worden gedaan. Op de groep woon je in totaal met 9 jongeren. Die zijn meestal tussen de 12 en 18 jaar. De Overbruggingsgroep is kleinschalig waardoor groepsleiding veel aandacht heeft voor persoonlijk contact. Op de groep is 24 uurs begeleiding aanwezig.

Overdag ga je naar school of werk, spreek je af met vrienden en vriendinnen in je vrijetijd of ga je naar een sportschool of andere hobby. Als je geen school of werk heeft, ga je dit samen met groepsleiding zo snel mogelijk regelen.

Overbruggingsgroep (12-18 jaar)

Voor wie is de Overbruggingsgroep?

Juist vanwege de tijdelijke duur is het van groot belang dat bij de start op de groep duidelijk is wat je vervolgplek is. Dat geeft je duidelijkheid waar je naar toe werkt en wat je doelen zijn. Afhankelijk van wat je allemaal al kunt, kijken we samen met jou waar je nog hulp bij nodig hebt. In principe kookt groepsleiding iedere dag. Maar kun jij bijvoorbeeld al koken of wil je dat heel graag leren? Dan maken we afspraken met jou dat je één of enkele dagen per week zelfstandig gaat koken. Heb je nog hulp nodig met je kamer opruimen of je kleding wassen? Dan maken we samen met jou een plan hoe je dat zelf kunt leren gaan doen.

We hanteren de volgende richtlijnen om te kunnen starten op de Overbruggingsgroep:

  • Je hebt school of werk overdag of kunt hier binnenkort mee starten;
  • Je bent gemotiveerd om op een groep te wonen en je aan de groepsregels te houden;
  • Je wilt stappen gaan zetten in je zelfstandigheid zoals je kamer schoonhouden of je persoonlijke hygiene;
  • Je weet wat je vervolgplek wordt en bent gemotiveerd om hier aan te blijven werken, zodat je zo snel mogelijk door kunt stromen.

 

Wanneer is de Overbruggingsgroep minder passend?

  • Wanneer sprake is van veelvuldig drugs gebruik, waardoor de problematiek van de verslaving voorliggend is;
  • Wanneer GGZ-problematiek voorliggend is;
  • Wanneer sprake is van LVB-problematiek en/of wanneer veel nabijheid en sturing op alle ADL-taken nodig is;
  • Als een jongere niet in staat of niet bereid is om zich aan de afspraken van de groep te houden;

 

Wat is de werkwijze van de Overbruggingsgroep?

Ook al woon je maar tijdelijk op de Overbruggingsgroep, je werkt zolang je er woont aan je eigen doelen. Die doelen lopen uiteen van het vinden van dagbesteding, leren van sociale vaardigheden, zoals het je houden aan regels en afspraken of omgaan met kritiek tot het leren van praktische vaardigheden, zoals koken, omgaan met geld en de was doen.

Je maakt samen met je mentor een begeleidingsplan waarin de dingen komen te staan die je nog wil leren, jouw leerdoelen. Deze doelen kunnen over verschillende onderwerpen gaan en zijn bedoeld om ervoor zorgen dat jij je verder kunt ontwikkelen om uiteindelijk te worden wie je bent!

Je kijken goed om je leerdoelen aan te laten sluiten bij de plek waar je hierna gaat wonen. Een voorbeeld van een leerdoel kan zijn dat je wil leren koken, je kamer wilt leren opruimen of met geld om wil leren gaan. Jouw mentor gaat samen met jou kijken hoe je deze doelen kunt bereiken en op welke manier je aan deze doelen kunt werken. De doelen bespreek je regelmatig met je mentor, bijvoorbeeld in een mentorgesprek.

Je begeleidingsplan wordt om de drie maanden besproken samen met jou, je ouder(s), je verwijzer (zoals je gezinsvoogd of voogd) en je mentor. Het is fijn om iedere drie maanden om de tafel te zitten met de mensen die betrokken zijn bij jouw traject bij ons. Iedereen weet dan hoe het gaat en welke bijzonderheden er zijn. Het is ook een goed moment om afspraken te maken die mogelijk eerder nog niet zijn gemaakt.